• piosenki gosia andrzeja
  • poprzednie wcielenie czarownica
  • evbointh black stones incl bissen remix web
  • wprowadzanie pokarmow lutaki marcaki
  • sound forge 90
  • wysylka hurtowa Poczty na Allegro
  • radosaw lis wina
  • Hi-Power Akumulator do laptopa COMPAQ Presario 1100 NHP008 (615801)
  • 1989 WRANGLER
  • guzki tarczycy-interpretacja
    jak dobrze byc razem
    guzek tarczycy dobrze odgraniczony
    guzy tarczycy złe samopoczucie
    guz tarczycy o średnicy 35mm
    guz lity tarczycy biopsja
    Guzek tarczycy ze zwyrodnieniem koloidowym
    guzek tarczycy wielkości 6mm
    guzek tarczycy zniszczenie jodem
      aaaajak dobrze byc razemaaaa

    Temat: Rak płaskonabłonkowy. Oczekiwanie na operację.Co dalej?
    Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź i pełne życzliwości podejście. Mocno pomaga świadomość, że istnieje ktoś kompetentny i bezinteresowny.
    Zapomniałam wczoraj napisać, że Tato miał robione ok. półtora tygodnia temu hormony tarczycy TSH, FT3, FT4 i wyszły w normie. Czy wobec tego USG tarczycy robić?
    Jak też interpretować skoki temperatury- rośnie guz, nacieka, czy jeszcze coś innego?
    Jest jeszcze coś co mnie niepokoi, mam wrażenie (nie wiem na ile obiektywne), żeTato ma jakby płytszy oddech, chociaż twierdzi, że nie oddycha mu się gorzej. Dwa tygodnie temu Tato miał robioną spirometrię i wyszła wg lekarzy dość dobra. Czy mogła się od tego czasu pogorszyć?
    Tak bardzo boję się tego czekania. Wydaje mi się, że każdy dzień opóźnienia zmniejsza szanse Tata. Dodam jeszcze, ze operacja odbędzie się w Lublinie w PSK4.

    Pozdrawiam Cię.
    Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=374



    Temat: przerzut do płuc prośba o interpretację wyniku
    Witam, chciałabym poradzić się - gdyż sama nie znam się w ogóle na nowotworach. Chodzi o moją mamę. Mama miała raka raka pęcherzykowego tarczycy - było to ok. 3 lata temu. Była operowana trzy razy ze względu na odrastanie guza, później przeszła radioterapię.

    Po pół roku od radioterapii, niedawno, miała tomografie całego ciała. Zamieszczę tu wynik badania:

    "W śródpiersiu najwyższym powiekszone wezly chlonne do 16x12mm, mniejsze do 9mm. przy łuku aorty drobne węzły do 7mm.
    W placie środkowym pluca prawego guzek 14 mm, w jezyczku pluca lewego dwa drobne związane z opłucną 4-5mm.
    wątroba, śledziona, nadnercza bez uchwytnych zmian ogniskowych.
    W trzonie L2 drobne ognisko rozrzedzonej struktury otoczone rąbkiem sklerotycznym - naczyniak?"

    Lekarka zarządziła jodowanie w marcu.

    Bardzo prosze o pomoc, o wyjaśnienie co to oznacza, jak bardzo jest to poważne - jakie rokowania, czy metoda leczenia jest sluszna ? bo nie wydaje mi sie zeby jodowanie mialo pomoc na raka pluc?? i czy ktos ma namiar na dobrego lekarza ktory moglby wiecej wskorac w takiej sytuacji.

    Dodam, że rak na tarczycy byl pecherzykowaty, teraz na plucu jest brodawkowaty.

    Bardzo prosze o pilna pomoc - tu na forum, lub na gg.
    Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=807


    Temat: Tarczyca
    Witam serdecznie. Byłam niedawno na USG tarczycy oto opis: W prawym placie po stronie grzbietowej, owalny, hyperechogenny guzek z dyskretną, hypoechogenna otoczka o wymiarach 11x14x19. W dolnym biegunie tego plata guzek o mieszanej echogeniczności o srednicy 9 mm. Na jego arysie hypoechogenny guzek o srednicy 3,7mm. Prawy płat tarczycy :48x19x22 objetosc 10,7 ciesn o grubosci do 5,8 mm. poniżej katow zuchwy pojedyńcze, powiekszone wezyl chlonne o dlugosci do 13mm, pod miesniami mostkowo-obojczykowo-sutkowymi plaskie wezly chonne o dlugosci do 7 mm. Prosze o interpretacje tego wyniku . Dodam tylko ze jestem w ciązy w 22 tyg . TSH , T3,T4 w normie. Pozdrawiam
    Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=265


    Temat: usg tarczycy- proszę o interpretację
    Prosze o interpretacje wyniku usg tarczycy:
    platy tarczycy powiekszone, lewy plat niejednorodny z pojedynczymi litymi guzkami, njwiekszy sr. 15 mm
    prawy plat o v.13 ml
    lewy plat o v. 12 ml
    ciesn grubosci 8 mm
    obietosc platow wynosi ok. 25 ml.
    tchawica nieprzemieszczona
    okolicznych patologicznie powiekszonych wezlow chlonnych nie uwidoczniono.
    Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=384


    Temat: usg tarczycy- proszę o interpretację
    to ja jeszcze poproszę i interpretacje mojego wyniku USG

    wymiary płatów tarczycy prawy 50x18x20mm lewy 46x15x17
    Struktura miąższu niejednorodna, guzowata. w PP [płacie prawym] guz niejednorodny lity śr 15mm, podobna zmiana na pograniczu cieśni i PP śr 8mm. w PL [płacie lewym] guzki lite niejednorodne o śr 6mm i 5mm. Guzki posiadają otoczki hypoechogenne. Tchawica nie uciśnięta i nie przemieszczona. wn Struma nodosa.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------
    od ładnych kilku lat robie USG na początku był przez kilka lat tylki 1 guzek w cieśni... rok temu były po raz pierwszy 3 a dziś są już 4.. co robić?!
    Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=384


    Temat: guzy tarczycy
    Ostatnio zauważyłam u siebie guz w ok. tarczycy. zrobiłam USG. W skrócie: tarczyca powiększona w zakresie pł. prawego ok 11,8cm3, obj. pł. prawego ok. 4,8cm3. W pł. prawym izoechogenny dobrze odgranicz. guzeko śr. 11mm i drobne hypoechogeniczne dobrze odgraniczone guzki o śr. do 4,2mm. W pł. lewym lito-cystyczny d.odgraniczony guzek 22x17,6x40mm, i kilka d.odgraniczonych hypo i izoechogenicznych guzków do 6mm. Obraz odpowiada struma nodosa. Zalecono BAC. Oto jej wynik:normotypowe tyreocyty rozproszone, tworzące płaty i układy drobnopęcherzykowe. Koloid rozlany i grudkowy.Pojedyńcze makrofagi i strzępy tkanki łącznej. Obraz cytolog. odpowiada wolu guzowatemu.
    TSH mam w normie, OB też, od dłuższego czasu mam b. nieznacznie obniżony hematokryt (0,36). Lekarz rodzinny sugeruje, że wszystko jest ok., endokrynolog powiedział: natychmiastowa operacja. Wczoraj zaszczepiłam się przeciw żółtaczce - ale nie chciałabym pochopnie działać. Dodam tylko, że w ub. roku zmarła mi mama (nowotwór), ojciec po udanej operacji rak płuc, siostra ojca z powodu raka płuc nie żyje, siostra mamy po udanej operacji raka narządów rodnych. Proszę o waszą interpretację. Pozdrawiam i dziękuję.
    Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=103


    Temat: szumy uszne a nadczynność tarczycy
    to jest kwestia gęstości guza w porównaniu do tarczycy. Hipo oznacza, że jest jaśniejszy, czyli na przykład jest to torbiel, izo oznacza, że guz ma taką samą gęstość, co tarczyca
    niestety nie podejmę się interpretacji opisu przez internet - niech zrobi to endokrynolog
    i wybierz sobie w końcu jednego lekarz i kontynuuj u JEDNEGO terapię
    Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=398


    Temat: Niedrobnokomórkowy - zaczynamy wojnę z rakiem, Lipiec 2009
    Wygląda na to, że WYGRALIŚMY dużą wojnę z tym cholerstwem.

    Wizyta u torakochirurga potwierdziła słowa onkologa.

    Obszar badany tomografem jest czysty. Okazało się, że obszar opisany jako "obszar tkankowy o wym: 25x17 mm - naciek? inna zmiana? - do kontroli", to po prostu MIĘSIEŃ.
    Torakochirurg był mocno zdziwiony, że osoba opisująca odczyt z tomografu tak bardzo mogła się pomylić w interpretacji.

    Dla przypomnienia nasza walka w terminach:

    - czerwiec 2009 mama trafia do lekarza rodzinnego z uciążliwym kaszlem, ten kieruje ją na RTG, następnie na tomografię komputerową i po tych badaniach daje skierowanie do specjalistycznego szpitala,

    - lipiec 2009 mama trafia do szpitala na odział torakochirurgii, tam ma robioną bronchoskipię z której otrzymujemy wyrok: RAK NIEDROBNOKOMÓRKOWY,

    - sierpień 2009 robimy badanie PET, które pokazuje duży guz w prawym płucu, pozostałe narządy są czyste,

    - po odczycie badania PET lekarz prowadzący podejmuje się operowania planowany zabieg to 12.08.2009, ale pojawia się problem z nadczynnością tarczycy, która w opinii lekarza może być przeszkodą do zabiegu operacyjnego,

    - sierpień 2009 - robimy drogami prywatnymi konsultacje u endokrynologa, który musi nam wydać opinię o możliwości przeprowadzenia zabiegu; badania krwi, usg są dobre i uzyskujemy pisemną opinię o braku przeciwskazań do zabiegu operacyjnego,

    - 09.09.2009 - mama przechodzi operację usunięcia 2 płatow płuca prawego, w szpitalu pozostaje jeszcze 3 tygodnie po operacji,

    - październik 2009 - badanie histopatologiczne daje bardzo dobry wynik: czyste węzły chłonne, brak przerzutów, czyste marginesy,

    - listopad 2009 mama rozpoczyna chemioterapię pod nadzorem wspaniałego onkologa; planowane są 4 cykle; pierwsze 3 cykle mama znosi fatalnie, później jest trochę lepiej,

    - styczeń 2010 - koniec chemioterapii i robimy tomografię, opinia onkologa jest pozytywna,

    - luty 2010 - wizyta u torakochirurga i kolejna dobra wiadomość.

    Na chwilę obecną OGROMNA ULGA, oby jak najdłużej.
    Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=559


    Temat: TK klatki piersiowej z kontrastem
    Witam Wszystkich serdecznie, jestem po raz pierwszy na forum i mam nadzieję, ze zamieszczony przeze mnie temat znalazł się tam gdzie powinien. Ponieważ jestem kompletnym laikiem i nigdy przedtem nie musiałam interpretować wyników a tym bardziej takich, które przemawiają za poważna chorobą bardzo proszę o pomoc.

    W skrócie: Mój tato, lat 62, nałogowy palacz . W styczniu 2010 pojawiła się u niego chrypka. Początkowo niczym nie leczona, później w okolicy marca antybiotyk. W maju RTG płuc, który niczego nie wykazał, morfologia dobra aż wreszcie od koniec czerwca TK klatki piersiowej i wynik:

    Przy tylnej ścianie klatki piersiowej po stronie lewej segmentu 1/2 w dolnej części widoczny jest szeroką podstawą guz o wym 2,8x2,3x3,2 cm. Zewnętrzne obrysy guza o nieco spikularnych obrysach. Powyżej nieco bliżej szczytu płuca również w tylnej ścianie klatki piersiowej widoczna jest podobna zmiana łącząca się również z opłucną ścienną o śr 0,7 cm. Centralnie w segmencie 3 widoczny jest guzek o spikularnych obrysach śr 0,9 cm. Podobna zmiana w segmencie 9, śr 1,6 cm. Po stronie prawej w segmencie 3 trzy drobne zagęszczenia guzkowe sr 0,3 cm. Poza tym w segmentach podstawnych obu płuc pojedyńcze pasmowate zmiany włókniste.
    Powiększonych węzłów chłonnych w śródpiersiu nie stwierdza się.
    Ponadto w uwiecznionej fragmentarycznie szyi u podstawy po stronie prawej widoczny jest nieregularny naciek powodujący przemieszczenie narządów szyi w tym tchawicy, tarczycy na stronę lewą. Naciek obejmuje pęczek naczyniowy po stronie prawej oraz dolnym biegunem wnika cześciowo do śródpiersia górnego, przechodzi na stronę lewą okołoprzełykową i przedkręgosłupowo o orientacyjnym wym w płaszczyznie poprzecznej 6,5x5,2 cm.
    Dla dokładniejszej oceny wskazane TK szyi z objęciem twarzoczaszki.
    WNIOSKI: Obraz TK przemawia za pierwotnym procesem NPL u podstawy szyi ze zmianami meta w obrębie miąższu obu płuc.

    Zdaje sobie sprawę, że stan zdrowia mojego taty jest poważny, co mnie martwi to kolejne 2 tygodnie oczekiwania na dodatkowe TK. Bardzo proszę o więcej informacji dotyczących wyniku pierwszego TK. Czy jest bardzo źle?

    Pozdrawiam,
    Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1698


    Temat: diagnostyka tarczycy -interpretacja wyników
    Witam serdecznie,
    uprzejmie proszę o interpretację wyników laboratoryjnych oraz USG tarczycy.

    OB 12


    TSH 0,88 ul/Uml NORMA 0.4-4.0
    FT 3 3,96 pg/ml NORMA 1,8-4.2
    FT4 1,54 mg/dl NORMA 0,8 -1,9

    Glukoza 95 mg/dl NORMA 50-100

    Cholesterol 195 mg/dl NORMA 140-200
    Cholesterol HDL 69 NORMA K powyżej 46
    Cholesterol LDL 109 mg/dl NORMA 66-178
    Trójglicerydy 88 mg/dl NORMA do 155

    RBC 4.87 10 /ul NORMA 3.80 -5 .50
    HCT 44.6 % NORMA 36.0 -52 .0
    MCV 91 .4 um³ NORMA 80.0- 100.0
    RDW 13.5 % NORMA 11.0 - 17.5
    HGB 14.0 g/dl NORMA 12.0 -18.0
    MCH 28.7 pg NORMA 26.0 -34.0
    MCHC 31.4 g/dl NORMA 31.0 -36.0
    PLT 247 10³/ul NORMA 150 -400
    PCT 0.19 % NORMA 0.01 -9 .99
    MPV* 6.9 um³ NORMA 7,6 -10 .8
    PDW 12.3 um³ NORMA 0,1-99 .9
    WBC 5.6 10³/ul NORMA 4.0-10.0

    LYMF 1.8 10³/ul NORMA 1 .2 -3 .5
    32.9 % NORMA 20.0 -48 ,0

    MID 0.4 10³/ul NORMA 0.1 -1 .0
    7.1 % NORMA 2.0 -10.0

    GRAN 3.4 10³/ul NORMA 1.4-7.0
    60.0 % NORMA 42.0 -80.0


    USG Tarczycy:

    płat prawy 56x28x26 mm
    płat lewy 46x19x17 mm
    cieśń 4 mm
    Gruczoł tarczycowy powiększony ze strony prawego płata ,w prawym płacie widocznych kilka litych normoechogenicznych guzków o długości do 20 mm.
    Na granicy pławego płata i węziny widoczny jest niejednorodny guzek o długości 28 mm w guzku widoczny drobny torbiel.Lewy płat tarczycy niepowiększony,jednorodny.

    Nadmieniam, że mam 39 lat, od dłuższego czasu mam problemy z nadwagą i otyłoscią.
    Ostatnio przy wsparciu farmakologicznym (Zelixa15)zrzuciłam 16 kg w 3 miesiące.

    Proszę o pomoc , nie wiem co dalej robić?.
    Wizytę u endokrynologa w ramach POZ mam dopiero za 6 miesięcy!!!
    Czy powinnam międzyczasie zdiagnozować w/w guzy przy pomocy tomografii komputerowej lub innego badania diagnostycznego ? Jak długo mogę czekać na leczenie operacyjne lub farmakologiczne?
    Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=303