• the kondzio mod 2 0db
  • dekanat jedrzejowski
  • 99;00
  • czlonkowie onz
  • zbyszku a moze by tak zamieszczac ogloszonka o
  • prezenty wlasnoreczne
  • zdicia gosi andrzejewicz
  • p4vtc parametry
  • zbior imion do bierzmowania
  • guzek hypoechogeniczny
    jak dobrze byc razem
    guzek dobrze odgraniczony lito-cystyczny
    guzek na piersi ruchomy przy dotyku
    guzek tarczycy dobrze odgraniczony
    guzek z lewej strony policzka
    guzek pod skórą palec wskazujący
    Guzek tarczycy ze zwyrodnieniem koloidowym
    guzek na piersi czy zator mleka
      aaaajak dobrze byc razemaaaa

    Temat: mietek-tech: guz żony BIRADS 5
    Witam.
    Na wstępie bardzo dziękuje za wasze odpowiedzi i wszystkie słowa otuchy. To takie straszne jak człowiek przez całe życie mierzy się z nim i jakoś sobie radzi (raz lepiej raz gorzej), ale daje radę a teraz nic pustka i bezbronność i ta bezczynność można szału dostać. W domu muszę być dla Lili (żony) oparciem i wspierać ją, ale jak wychodzę do pracy to dopiero mnie puszcza i dopada lęk i żal a pytania rozsadzają głowę. No, ale dość użalania się nad sobą, w poniedziałek jedziemy na biopsję, ale przed chcemy jeszcze podejść do lekarza i pokazać wyniki badań.
    USG. W opisie jest napisane: W kw. Górno-zewn piersi prawej widoczne jest asymetryczne zagęszczenie z poj. Mikrozwapnieniami we wnętrzu. Zarys skóry prawidłowy. W dole pachowym prawym widoczne są węzły chłonne wlk. 15 mm. Lewy dół pachowy bez patologii.
    W badaniu USG w piersi prawej na godz. 10 3cm od brodawki sutkowej lity guz 33mm – BIRADS 5 do TRUCUT. W dole pachowym prawym widoczny jest jeden węzeł chłonny z nieregularnie poszerzoną hypoechogeniczną strefą obwodową wlk. 19mm – węzeł patologiczny.
    Proszę o pomoc w zrozumieniu tego a i jeszcze jedno czy przy BIRADS 5 nie powinno się robić zabiegu a nie jeszcze biopsję?
    Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1232



    Temat: mietek-tech: guz żony BIRADS 5

    W badaniu USG w piersi prawej na godz. 10 3cm od brodawki sutkowej lity guz 33mm - BIRADS 5 do TRUCUT. Mamy zatem do czynienia z dość dużym guzem,
    o prawdopodobieństwie złośliwego charakteru szacowanym na ponad 95 % (BIRADS 5).
    Jest zalecenie wykonania biopsji gruboigłowej tru-cut, która pozwoli pobrać materiał do oceny:
    z jakiego rodzaju guzem mamy do czynienia, jego charakteru, rodzaju, stopnia złośliwości.

    W dole pachowym prawym widoczny jest jeden węzeł chłonny z nieregularnie poszerzoną hypoechogeniczną strefą obwodową wlk. 19mm - węzeł patologiczny. Jest to najprawdopodobniej przerzut lokalny do węzła chłonnego, możliwe że zajęte są też inne węzły.

    Zabieg operacyjnego usunięcia guza jest oczywiście konieczny (w tym przypadku wygląda na to, że raczej z całą piersią, operacja tzw. oszczędzająca wydaje mi się niemożliwa - choćby ze względu na dość znaczny rozmiar guza oraz koniecznego marginesu usunięcia zdrowej tkanki).

    Usunięty musi być zmieniony węzeł i najprawdopodobniej kilka (-naście ?) innych sąsiednich, które powinny zostać przebadane pod kątem obecności w nich przerzutów.

    Czeka Was też wdrożenie chemioterapii. O jej rodzaju i ewentualnym uzupełnieniu o dalsze leczenie (np. radioterapii ?) zadecyduje lekarz na podstawie wyników badań - biopsji, TK, MRI ...

    Pozdrawiam serdecznie.
    Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1232


    Temat: Guz na trzustce- mam kilka pytań!
    Witam Was serdecznie! Moja bliska koleżanka Ania od 6 m-cy ma problemy zdrowotne. Najpierw lekarka rodzinna podejrzewała półpasiec, potem skierowała ją na dalsze badania. USG wykazało zator żyły wrotnej wątroby, na szczęście wszystko w tym temacie działa. Tomograf wykazał (jak to określił lekarz) bałagan w naczyniach w jamie brzusznej. Ania wróciła do pracy, jednak po 2 tygodniach trafiła do szpitala z bardzo ostrym bólem. Przepisuję ostatni wynik endoskopii:
    ,,na pograniczu głowy i ogona trzustki hypoechogeniczna zmiana o wielk.20 mm, nieregularne zarysy, bezpośrednio przylega do tętnicy wątrobowej.Poszerzony przewód Wirsunga i poszerzone przewody 2-3 rzędowe przewody trzustkowe. PŻw- nie poszerzone, węzły chłonne nie powiększone". Ma świetnego lekarza prowadzącego, ale nasze guru (łódzkie) od trzustki nie podjęło się operacji.Znana pani prof. od biopsji też się nie podjęła. Lekarz prow. załatwił jej ekspresową konsultację z prof. Lampe (we wtorek 22.06).Ania nie ma wiedzy ani świadomości co się dzieje, twierdzi,że trzeba obserwować, bo może to nic groźnego. Przeraża ją perspektywa operacji, a ja się modlę, żeby ktoś się jej podjął.Sama jestem po ,,raczku", stąd znam Wasze/Nasze forum.

    [ Dodano: 2010-06-19, 22:43 ]
    Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1545


    Temat: witam
    witam wszystkich,wiadomo,piszę bo ma problem,ja guzka wyczulam prawie rok temu,najpierw "odsylanka i gdybanie",w koncu w kwietniu zrobilam usg i pozwolę sobie zacytowac licząc na waszą pomoc czy mozna odetchnąc czy co robic dalej,do jakiego lekarza i na jakie badanie sie udac
    "w slinince podzuchwowej prawej widoczny jest owalny bezechowy,hypoechogeniczny obszar o wym 12na 10mm,odpowiadajacy najprawdopodobniej torbieli.Pozostale slinianki prawidlowe.nie stwierdza sie powiekszonych wezlow chlonnych w obu okolicach podzuchwowych,na szyi i w dolkach podobojczykowych"
    w zeszlym tygodniu usg powtórne i opis w zasadzie ten sam tyle ze wielkosc zmiany 10 na 14mm.
    Bardzo sie boję ,czytajac to wszystko o guzach.Prosze o waszą poradę,bo lekarze radza tylko"obserwowac".Przepraszam za brak polskich liter,taka klawiaturka...Pozdrawiam
    Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=616


    Temat: Proszę o wyjaśnienie badanie USG
    Witam proszę o wyjaśnienie badania USG tarczycy oraz radę dla mamy co dalej działać. Mama ma 54 lata.

    "Tarczyca o dyskretnie niejednorodnej echogeniczności, nieco powiększona. Na granicy PP i cieśnia na poziomie trzonu, guzek hiperechogeniczny o wym. ok. 14x8x16mm z otoczką hipo poniżej i grzbietowo w okolicy bieguna dolnego PP guzek o nieznacznie obniżonej echogeniczności z otoczką hipo, ma wym.15x8x12mm. W PL od góry drobny hipoechogeniczny guzek o wym. 3mm poniżej, na granicy z cieśnią guzek litotorbielowaty o wym. 19x9x19mm. Brak ewidentnego ucisku tchawicy. Po stronie prawej widoczny z grupy środkowej węzeł chłonny o wym. 8x6mm, okrągławy, ze szczątkową zatoką, oraz mniejszy hipoechogeniczny o wym. 7x4mm. Po stronie lewej hipoechogeniczne obszary okrągławego kształtu, mogące odpowiadać nieprawidłowym węzłom chłonnym o wym ok 8x5mm i 10x6mm. Obok po stronie lewej węzeł chłonny o wymiarach ok. 10x4mm, z zachowaną zatoką. Niektóre węzły chłonne widoczne w ww. badaniu budzą podejrzenia meta."

    Pozdrawiam Tomek.
    Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1198


    Temat: Tarczyca
    witam .. mam pytanie odebrałam dziś wyniki usg tarczycy i mam takie
    prawy plat 50x23x16 z izoechogenicznym guzkiem 8mm
    lewy plat 43x24x16 z izoechogenicznym guzkiem 10mm z otoczka halo
    echostruktura gruczołu jednorodna cieśń niepogrubiała... 10mies.temu miałam robione wszystkie badania i miałam wtedy guzki hypoechogeniczne a teraz izo...to żle czy dobrze bo juz sama nie wiem przez te 10 mies zwiększyly mi sie o 1mm każdy a zazywałam euthyrox 50.. no i co oznacza ta otoczka halo z gory dziekuje

    jesli chodzi o wyniki to :

    TSH3 -0,56 uIU/ml norma 0,27-4,20
    T3 - 87,1 ng/dl norma 80,0-200
    T4 - 6,51 ug/dl norma 5,10-14,1
    FT3 - 2,55 pg/ml norma 2,57-4,43
    FT4 - 1,1 ng/dl norma 0,9-1,7
    P/c anty-TG - 38 IU/ml norma <115
    P/c anty TPO -76,6 IU/ml norma 0,0-34,0

    nie wiem czy mam sie martwic czy nie a dopiero za 2 tyg .mam wizyte.pozdrawiam

    dodam jeszcze że 10 mies temu miałam wyniki :

    TSH3 -1,12 uIU/ml norma 0,27-4,20
    FT3 - 2,930 pg/ml norma 2,57-4,43
    FT4 - 1,27 ng/dl norma 0,9-1,7
    P/c anty -TPO -103,0 norma 0,0-34,0

    czy na zmianę wyników mógł wpłynąć euthyroxN50 który mi przepisano??bo nie ukrywam choć jeszcze zmartwiły mnie te wyniki teraźniejsze, bo im dłużej zazywam te tabletki to TSH maleje,nie wiem już jak mam na to patrzeć, do tej pory nie mialam zadnej choroby związanej z tarczycą ani niedoczynności ani nadczynności ani nic tylko od tego prawie roku mam te guzki,,,
    Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=265


    Temat: Tarczyca
    witam mam zrobione usg tarczycy ..wizyta dopiero w sierpniu opis jest taki. Tarczyca nie powiększona.wbadaniu doopplerem przepływ przez miąż wydaje sie wzmożony .W prawym płacie guzek o śr 13mm z hypoechogeniczną otoczką i zwyrodnieniem koloidowym ,otoczka o wzmożonym przepływie co przemawia za gruczolakiem,podobny guzek w lewym płacie o śr,7mm.Wlewym płacie widoczne również hypoechogeniczne ogniska o śr.7 i 3mm .Wokolicy podżuchwowej po stronie lewej powiększone do 9 i 7 mm węzłt chłonne . wyniki krwi -tsh 0.393 norma (o.4-4) ft3-5.0 norma(2.3-6,3) TF4-18,2 norma(10,3-24,4).prosze coś więcej napisać czy to bardzo złe wyniki?
    Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=32


    Temat: guzy tarczycy
    Ostatnio zauważyłam u siebie guz w ok. tarczycy. zrobiłam USG. W skrócie: tarczyca powiększona w zakresie pł. prawego ok 11,8cm3, obj. pł. prawego ok. 4,8cm3. W pł. prawym izoechogenny dobrze odgranicz. guzeko śr. 11mm i drobne hypoechogeniczne dobrze odgraniczone guzki o śr. do 4,2mm. W pł. lewym lito-cystyczny d.odgraniczony guzek 22x17,6x40mm, i kilka d.odgraniczonych hypo i izoechogenicznych guzków do 6mm. Obraz odpowiada struma nodosa. Zalecono BAC. Oto jej wynik:normotypowe tyreocyty rozproszone, tworzące płaty i układy drobnopęcherzykowe. Koloid rozlany i grudkowy.Pojedyńcze makrofagi i strzępy tkanki łącznej. Obraz cytolog. odpowiada wolu guzowatemu.
    TSH mam w normie, OB też, od dłuższego czasu mam b. nieznacznie obniżony hematokryt (0,36). Lekarz rodzinny sugeruje, że wszystko jest ok., endokrynolog powiedział: natychmiastowa operacja. Wczoraj zaszczepiłam się przeciw żółtaczce - ale nie chciałabym pochopnie działać. Dodam tylko, że w ub. roku zmarła mi mama (nowotwór), ojciec po udanej operacji rak płuc, siostra ojca z powodu raka płuc nie żyje, siostra mamy po udanej operacji raka narządów rodnych. Proszę o waszą interpretację. Pozdrawiam i dziękuję.
    Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=103


    Temat: choroby tarczycy
    Witam serdecznie,
    Mam problem z rozszyfrowaniem wyników krwi dotyczących hormonów tarczycy. Oto one:
    TSH-1,85 mlU/ml (wartości referencyjne 0,3-6,2)
    fT4- 1,506 ng/ml (wartości referencyjne 0,93-1,7)
    przeciwciała przeciwtarczycowe w surowicy:
    TPO- 364,0 IU/ml (wart. prawidł- 0,0-40,0)
    ATG- 172,3 IU/ml (wart. prawidł.- 0,0-60,0)
    plus wynik badania USG tarczycy: guzek hypoechogeniczny, tkankowy 8x4 mm, echogeniczność wzmożona , niejednorodna.
    Co sugerują te wyniki: nadczynność, niedoczynność? A może coś jeszcze?
    Wyniki są sprzed 2 mieięcy, od tego czasu przyjmuję Euthyrox(po 50 dziennie jak zalecił lekarz), ale po miesiącu wzrosły TPO-445, ATG- 628!!!
    Lekarza to nie niepokoi, a mnie owszem. Dlaczego przeciwciała ciągle rosną? i w dodatku tak szybko?
    Byłabym wdzięczna za poradę czy wyjaśnienie
    dziękuję organizatorom tego forum, bardzo, za stworzenie takiej strony.
    Ps. aha, może dodam, że mam 32 lata i nie jestem w ciąży.
    Pozdrowienia, Ala.
    Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=9


    Temat: rak jajnika u mojej mamy
    Zmiana hypoechogeniczna bardziej przemawia za obecnością np. torbieli. Zmiana hyperechogenna bardziej przemawia za zmianą litą np. guz, ale to nie przesądza, że jest to zmiana złośliwa. Poszerzone sploty przymacicz mogą odpowiadać za stan zapalny.
    Cystis picea ovarii dextri, corpus luteum. Oznacza Torbiel czekoladowa jajnika prawego. Ciałko żółte.
    Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=751


    Temat: ..ehm..co dale?
    Użytkownik "Valdi" <4tel@gazeta.pl> napisał w wiadomości
    news:d4onkq$ihi$1@ns41.serveradmin.pl...

    Krystyna*Opty* wrote:

    ...wyraźnie minęły zaburzenia pracy tarczycy (3 guzki stwierdzone
    przed DO, do dziś nie robiłam ponownego badania - nie czuję takiej
    potrzeby)...
    Z uwagi na identyczne dolegliwości bliskiej mi osoby interesuje mnie
    czy w Twoim przypadku zaburzenia polegały na nadczynności tarczycy,
    czy robiłaś biopcję guzków, czy były to guzki "zimne czy gorące".


    Nie robiłam badania scyntygrafii.
    Robiłam tylko badanie USG (kwiecień 98 r.) W wyniku określono tylko ich
    wielkość, umiejscowienie w tarczycy i jeden z nich określono jako
    hipoechogeniczny, a drugi jako płynowo-lity, a trzeci tylko określono
    wielkość. Nie miałam kiedy zająć się tarczycą, bo miałam wtedy
    ważniejsze problemy z kręgosłupem. W następnym roku pod koniec
    października poszłam z tym wynikiem i wynikiem hormonów tarczycy do
    endokrynologa, przepisał kilka leków, ale wtedy byłam już na DO od
    prawie pięciu miesięcy, więc wynik hormownów był niejako "musztardą po
    obiedzie" (tzn. wynik hormonów nie wskazywał na niedoczynność, a nawet
    lekarz był skłonny podejrzewać nadczynność).
    Ja jednak już wtedy czułam się coraz lepiej i wiedziałam że moim lekiem
    okazała się dieta optymalna, z farmaceutycznych jakie dostałam od
    lekarza świadomie zrezygnowałam.
    I tak jest do dziś.

    Mogę Ci tylko powiedzieć, że wiele objawów w okresie przedoptymalnym
    wskazywało na niedoczynność: skłonność do tycia, sucha skóra, wypadanie
    włosów, apatyczność, skłonność do obrzęków, depresja, trudności w
    koncentracji, wzdęcia brzucha i stałe uczucie zimna, wyraźnie też było
    mi stale zimno w szyję, nawet w czasie upałów.

    Czy

    odczuwałaś coś w obrębie tarczycy w pierwszym roku po zastosowaniu
    DO,


    Tak, wyraźnie minęło uczucie zimna w okolicy szyi, a także stopniowo
    zaczęły się cofać w/w objawy.

    > czy występował zaburzony rytm serca,

    Przed DO zdarzały mi się incydenty nieregularnego bicia serca (kilka
    razy w ciągu dnia).
    W pierwszych dniach na DO też wyraźnie serce przyspieszyło, ale wkrótce
    tętno wróciło do normy.

    > b. szybkie chudnięcie.

    Po zastosowaniu DO szybko zgubiłam 4 kg (z 56 na 52 kg). Teraz okresami
    waha się między 51-53 kg.

    Krystyna
    Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=13586


    Temat: obraz guzeka BIRADS 4c (5 ?) a uraz
    witam
    Opis Mammografi z kwietnia: piesi o budowie tłuszczowo-gruczołowej. W piersi prawej na granizy kwadratów przysrodkowych widoczne zaburzenie architektury. Wskazane pilnie badanie usg i ewentualna biopsja.

    Opis USG z maja: piersi gruczołowo-tłuszczowe. W odległości 4cm od brodawki hipoechogeniczny obszar o wym. 8x7x7mmm z cieniem akustycznym, lokalizacyjnie odpowiada promienistemu zagęszczeniu w bad. MMGR. konieczne wykonanie BAC. Doły pachowe wolne. BIRADS 4c.

    Lekarz nie wyczuwał paltacyjnie guzka i dostałam skierowanie na mammotomię gdzie miano usunąć cały guzek. Byłam uspokojona ponieważ tą metodą usuwa się zmiany łagodne. dostałam termin za 2 miesiące.
    Nie miałam biopsji cienkoigłowej

    Przedwczoraj pojechałam na zabieg. Lekarz powiedział, że nie przeprowadzi z zabiegu, guz należy usunąć w całości. Na otwrocie skierowania napisał rezygnacja z zabiegu, BIRADS 5.

    Termin konsultacji z anastezjologiem za dwa tygodnie, wtedy też zostanie ustalony termin operacji.

    Na karcie kwalifikacyjnej jest wpisane, zabieg operacyjny: Harpun. Kwadrantektomia PP. Intra. SNB.

    Co to oznacza.

    Czy taki wynik badania obrazowego może byc skutkiem urazu?. W grudniu próbowałam wyważyć drzwi prawym barkiem. Z taką siłą, ze przez 3 tygodnie nie mogłam bez bólu podnieść prawej ręki oraz przewrócić sie na bok.

    Z tego powodu w styczniu zrobiłam usg piersi: ... w sutku prawym w okolicy zabrodawkowej dwie torbiele wielkości 5x2mmm i 4mm. przewody mlekowe nieposzerzone. W dołach pachowych pojedyncze niezmienione nie podejrzane węzły chłonne wielkości 16-20mm. BIRADS usg 2.

    Zapomniałam powiedzieć o tym zdarzeniu lekarzowi. Czy obraz guzka może być wynikiem stłuczenia? Czy po 3 miesiącach od badania usg gdzie było czysto może urosnąć taki guzek?
    Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1725